Sisteme hidroponice pentru creștere microplante

Ca în orice alt domeniu, și agricultura a avut și are parte de dezvoltare. Este foarte important ca aceasta să se producă având în vedere toate schimbările care au loc în mediul înconjurător. Un exemplu concret poate fi clima care se modifică de la un an la altul și determină ariditatea solurilor care cândva au fost prielnice agriculturii. Din cauza procedurilor excesive, pământurile au ajuns să nu mai fie la fel de fertile, mai ales că în decursul anilor au fost tratate și cu pesticide pentru a putea fi combătuți dăunătorii.

Timpul de creștere a microplantelor

Producția oricărui tip de plantă în această nișă necesită timp  și condiții prielnice pentru ca recolta finală să fie una nu doar estetică ci și profitabilă. Pentru a fi redus timpul alocat creșterii, oamenii din domeniu s-au gândit să creeze tehnologie pentru ca recoltele să fie cât mai uniforme, bogate și extrem de naturale. Până și timpul alocat  acțiunilor premergătoare producției este unul redus.

Ce e producția hidroponică

Producția hidroponică presupune cultivarea plantelor într-un mediu foarte bine controlat cu ajutorul unor echipamente  sistematizate. Pentru astfel de producții,  nu este nevoie de un spațiu foarte mare  ca în cazul agriculturii clasice, ea putând fi practicată  cu ușurință și în mediu indoor.

Consum de apă redus și timp de creștere scurt

Un prim lucru care vine ca și inovație este reducerea consumului de apă și înjumătățirea timpului de creștere. Echipamentele de tip hidroponic sunt dotate cu sisteme speciale destinate irigării, evitând astfel risipa de apă sau chiar evaporarea. Pentru ca plantele să crească, le sunt aplicate anumite tehnici și fertilizatori naturali, nu bazați pe compuși chimici.

Timpul de creștere este înjumătățit cu ajutorul ledurilor, al temperaturii constante și controlului umidității. Luminile LED sunt special concepute pentru a determina plantele să crească mai repede, mai drept și cu un buchet cât mai uniform, mai ales în ceea ce privește producția de microplante.

Creștere fără pământ

Substratul în care se cultivă este și el esențial. Cu ajutorul acestuia, plantele nu sunt influențate în absolut niciun mod, el având doar contribuția de a susține rădăcinile, păstrând un mediu curat. Un plus al utilizării acestui substrat inert este consumul direct al microplantelor fără necesitatea de a mai fi spălate.

Sistem de ventilare

Ventilarea și distribuția aerului este făcută în mod artificial cu ajutorul unor ventilatoare  incorporate în echipament. Ele funcționează în permanență și au rolul de a previne apariția bacteriilor sau a potențialilor dăunători, păstrând aerul în permanentă proaspăt.

Avantaje ale producției hidroponice indoor.

  • Producție pe tot parcursul anului
  • Nu se utilizează sol ci doar substrat inert ce este prietenos cu mediul
  • Cantități reduse de apă
  • Nu funt folosite  pesticide și îngrășăminte cu compuși toxici
  • Spații de producere relativ mici, chiar și indoor
  • Mediul de producție este în permanență foarte bine controlat.